Messziről indulunk, de ígérem, oda érünk…

Azzal kell kezdenem, hogy a blogom olvasása bizonyítottan mellékhatásokkal jár! Mire gondolok?

Egyik kedves olvasóm arról számolt be, hogy a blogom rendszeres olvasása óta megnövekedtek életében a csapások. Hogy egészen konkrét legyek: utazni készült a kislányával, akinek a reptéren vették észre, hogy lejárt az útlevele (1)… a repülőjegyüket cserélni kellett (2)… nyilván csúszott az utazás néhány napot (3). Egy felejthetetlen hetet töltöttek együtt, majd eljött a hazautazás napja. Nyilván nem módosították a  hazafelé szóló jegyüket (4), így a korábban foglalt bussiness class helyüknek már nyoma sem volt (5),  hosszas telefonálás, átszervezés és kínlódások árán találtak egy járatot, amire csak újabb 3 órát kellett várni (6).

Ismerősöm, (az egyszerűség kedvéért hívjuk Sanyinak), úgy gondolta hát, lazulnak egy picit és megérdemelnek egy kávét és egy gigantikus fagyi kelyhet. Fizetésnél a kártyájáról – egy hibás banki tranzakció miatt – 250 helyi fitying helyett 250 ezer forintot húzott le a rendszer(7). Nem mondom, hogy a történtek hallatán nem fulladoztam a nevetéstől, és amikor a csapásokat összekötötte a  korábbi írásaimmal… hát! Végül megígértem, hogy a következő bejegyzésem – a kedvéért – csapásoktól mentes lesz! Nem mintha ez bármiben is hatással lenne az életére, de rajtam nem múlik.

Néhány hónapja saját vállalkozásba kezdtem. A párommal alapítottunk egy marketing ügynökséget, ami tervez, szervez, átalakít, dizájnol és kivitelez. Ezért szinte minden nap találkozom új emberekkel, cégekkel, vállalkozásokkal, amik ugyan  működnek, de nem eléggé…  hatékonyak, de nem eléggé…  sikeresek, de nem eléggé… és céltudatosak, de nem eléggé.

Így persze a konkurenciát sem tudják lenyomni. Valami hiányzik. Hiába próbálják bevetni az összes általuk ismert eszközt, nincs áttörő bevétel.

Mit rontanak el? Min kellene változtatni?

Van úgy, hogy néha kintről jobban szemet szúr valami, mint amikor benne vagy. Szerintem az egyik alapvető probléma a szokások hatalma, vagy inkább a megszokásoké. Számtalanszor hallom: jó az úgy, eddig is így csináltuk, nekünk erre nincs szükségünk. Háááát… de nekem ez túl bonyolult… ezt én biztos nem tudom megtanulni. Vagy ami még rosszabb, használják az új rendszert egy ideig, csak aztán visszahúz a szívük a régi, jól bevált kockás füzethez és a zseniális (akár négy oldalról is megközelíthető) jegyzetfüzethez. Sajnos ezzel kapcsolatban van tapasztalatom… J Kb. 6 db sorakozik most is a polcomon. Ezeknek a jegyzetfüzeteknek az a sajátossága, hogy amikor megvesszük, határozottan úgy gondoljuk, na majd most szépen és rendezetten fogunk bele írni. Igen ám, de jön az új ötlet! Semmi gond, megfordítjuk a füzetünket és elkezdünk hátulról visszafelé írni, majd a közepétől előre, hátra felfelé, balról jobbra, jobbról balra, számos kombinációra van lehetőség Amikor mindezt megunjuk, megígérjük magunknak, az új füzetbe rendesen írunk majd mindent és kiemeljük a lényeges részeket, de persze ez a darab is néhány hónap után pontosan arra a sorsra jut majd, mint az elődje…

Egyetlen kérdés!

Van okostelefonod, ami annyira okos, hogy van saját jegyzet funkciója, mindig nálad van, miért nem abba jegyzetelsz?

Jaaa, értem… az a fránya megszokás…

Hát igen, sokan a legkisebb erőfeszítést sem teszik meg annak érdekében, hogy ne ők maguk legyenek a saját vállalkozásuk fejlődésének az akadálya. Pedig annyira tökéletes struktúrák vannak már…

A probléma, hogy sokszor csak a saját tudásukat használják fel, nem vonnak be külső segítséget, olyan szakembert, szakembereket, akik egy szempillantás alatt új életet és lendületet vinnének a vállalkozásukba.

Én rendszerben gondolkodom, nehezen értem meg azokat, akik nem. Pedig úgy érzem, igény lenne rá…

Vajon mi a közös a következő helyszínekben?

– belvárosi iroda

– helyi bankfiók

– menő fodrászüzlet

Nos! Biztosan mindhárom helyen vannak okos telefonok, táblagépek, esetleg okos kávéfőzők és elképesztő okos rendszerek. Az egy négyzetméterre jutó okos eszközök aránya valószínűleg magasabb, mint Steve Jobs otthonában valaha is volt. Azzal a különbséggel, hogy ezeken a helyeken az informatikuson kívül (már ha van a helyeken informatikus) ezeket a kütyüket senki nem tudja rendesen használni, bekapcsolni, optimalizálni, összehangolni, telepíteni vagy kikapcsolni. És a sok okos cucc mellett még valami biztosan lesz:

a sárga cetli!

Szerintem neked is megvan a kép, amikor bemész egy irodába, vagy bankba, vagy akár a fodrászodhoz, és meglátod a tükörre, a számítógép monitorra, a fiókra vagy a kolléganőd homlokára ragasztva a sárga (rózsaszín, zöld, esetleg kék) cetlit – aminek a feltalálója valószínűleg dollármilliárdos lett, és már egy darab sárga cetlit sem használ! De hogyan is tudnánk megválni tőle, hiszen ez a kis lap rendelkezik egy titkos tartalommal – mert ugyan már legalább másfél éve nem aktuális – de úgy tekintünk rá, mint egy fontos eseményre, melyhez szívünk egy darabkája nőtt. Mára a munkahelyi létünk csodálatos dekorációja és fontosságunk nélkülözhetetlen része, persze hogy nem kívánunk megválni tőle.

Jelentem, én kitiltottam az irodából a cetliket!

Ugyanis annak az okos telefonnak, amit a felmérések alapján naponta kb. 82 percet görgetsz, van emlékeztető funkciója is! A telefonodnak megvan az az előnye, hogy időponthoz rendeli az emlékeztetőt, vagyis a másfél évvel korábbi információval nem fog évek múlva traktálni!

A technika egy zseniális dolog, a technika ismeretének hiánya az utóbbi időben számtalanszor mosolyt csalt az arcomra.

Nem tehetek róla, nő létem ellenére egyszerűen imádom az okos (nem az okosba csináljuk meg) megoldásokat, mert logikus, mert megkönnyíti a munkámat és elképesztően megnövelni a hatékonyságomat!

Hidd el nekem, számtalan lehetőséged van a wazze-n és a google naptáron kívül is, hogy megkönnyítsd a munkádat! De úgy tapasztaltam, hogy még ezek használatával is tudtam meglepetést okozni a cégvezetők körében. 🙁

Így aztán megfogalmazódott bennem egy igazán különleges játék: miközben olvasod az élet által adott történeteket, minden héten közösen, lépésenként megismerünk egy-egy olyan applikációt, ami a mai világban értékes lehet a számodra. Mert időt takarítasz meg vele. Vagy munkabért. Vagy segít a munkádban. Ami mondjuk most is ott van a telefonodon, vagy mindig is kerested. Az is lehet, hogy ettől lesz új ötleted, vagy egyszerűen még nem is tudod, miért lenne jó, pedig teljesen új lehetőségek nyílnak meg előtted. Számos applikációról lesz szó, a videó szerkesztőtől kezdve a naptárakon át egészen a projektmedzserig! A Te feladatod csak az lesz, hogy velem ide-oda kattintva utazz az applikációk világában.

Az utazáshoz nem lesz szükséged útlevélre, sőt el sem kell hagynod a szobát, csak kihasználnod a rendkívül okos telefonod képességeit és megosztod velem a tapasztalataidat!

Vegyünk egy egyszerű példát:

ott vagy egy konferencián, meetingen, rendezvényen, prezentáción, fesztiválon vagy akár egy évnyitón, ahol a véleményedre kíváncsiak és feltesznek egy egyszerű kérdést, pl.: Ki volt a legjobb prezentáló? vagy Tetszett Béla nyakkendője? vagy Melyik a világ legmagasabb épülete? Hova menjen az osztály kirándulni? És a választ több száz vagy akár ezer résztvevő véleményét egy pillanat alatt a kivetítőn láthatod! Hogyan?

Akkor kezdjük is az utazást:

kattints az alábbi linkre: https://www.menti.com/

A bejelentkező oldal kér egy kódot, amit nemrég hoztam létre, ezt írd be: 259677

Hmmm… most ott ülsz Te is a képzeletbeli konferenciámon, nem is gondoltad volna, hogy ez ennyire egyszerű lesz igaz?! Ennek az applikációnak a használatát maximum tíz perc alatt elsajátíthatod, de akkor közben kávéztunk is… 🙂  

Tudod sokan úgy vannak a technikával mint Colombo feleségével, tudják, hogy létezik, hallottak már róla, de még nem találkoztak vele! Te döntöd el, hogy melyik táborba tartozol… 🙂